ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHAPLARI VE KULAK TÜPÜ:

Orta kulak iltihapları akut (yeni) veya kronik (eski) tipte olabilir. Küçük çocuklarda genellikle akut tipte görülür.
Akut Otitis Media (akut orta kulak iltihaplanması) tamamen sağlıklı bir kulakta aniden başlayan orta kulak iltihaplanmasıdır. Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu (nezle, soğuk algınlığı, grip) sırasında veya sonrasında gelişir. Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle kulak ile geniz arasında hava bağlantısı sağlayan östaki borusunun tıkanmasıyla orta kulakta iltihaplanma başlar. Aniden başlayan tek veya çift taraflı kulak ağrısı, ateş, iştahsızlık, bulantı gibi genel belirtilerin yanı sıra, kulakta tıkanma hissi, hafif işitme kaybı, kanlı ve/veya iltihaplı kulak akıntısı gibi kulağa ait belirtiler görülür. Ağrı birkaç saat ile 24 saat arasında devam eder ve geçer. İlaçsız da iyileşebilen akut orta kulak iltihaplanmasında uygun tedavi ile tamamen iyileşme olasılığı çok yüksektir.
Çeşitli kişisel nedenlerle bazı çocuklarda sık tekrarlama veya tam iyileşmeme görülebilir. Bunlar geniz etinin büyük olması, östaki kanallarının dar olması, alerjik nezle, kronik sinüzit, kısmı bağışıklık eksikliği gibi nedenler olabilir. Kreş veya okul ortamı ile ilk karşılaşma döneminde genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve buna bağlı orta kulak iltihaplanmaları daha sık görülür. Orta kulak iltihaplanmasının kulağa dışarıdan su kaçması ile bir ilgisi yoktur.
Akut orta kulak iltihaplanmasının çok sık tekrarlaması veya tam düzelmeyip orta kulakta sıvı (su) toplanması şeklinde süreklilik göstermesi durumunda bazen tedavi için kulak tüpü takılması gerekebilir. Kulak tüpü takılması, östaki borusu yoluyla orta kulağa giremeyen havanın dışarıdan direkt olarak girmesini sağlayan bir uygulamadır.

KULAK TÜPÜ NASIL TAKILIR?

Çocuklarda kulak tüpü takılması genel anestezi altında yapılır. Tek başına yapıldığı gibi bademcik ve/veya geniz eti alınması ile beraber de yapılabilir. Teknik olarak basit, sorunsuz ve ameliyat sonrası ağrısız bir işlemdir. Mikroskop ile bakılarak kulak zarına ufak bir delik açılır ve orta kulakta biriken iltihap çekilerek temizlenir. Açılan bu delik kendi haline bırakıldığında bir kaç hafta içinde kendiliğinden kapanır. Kapanmaması, uzunca bir süre zarda hava girebilecek bir yol kalması için deliğin ortasına küçük bir boru (tüp) yerleştirilir. İşlem tamamlanıp çocuk uyandığı anda işitme tama yakın normale dönmüştür.
TÜP KULAKTA NE KADAR KALIR?
Değişik tüp çeşitleri vardır. Standart tüpler 3-4 ay ile bir sene kadar kalırken, bazı tüpler 3-4 sene kadar hatta daha uzun kalabilirler. Standart tüpler bünye tarafından kendiliğinden atılırken, uzun ömürlü tüplerin muayene odası koşullarında veya ameliyathanede doktor tarafından alınması gerekebilir. Kulak tüpü takılmasının bilinen bir zararı yoktur. Nadiren tüpler atıldıktan sonra kulakta sıvı toplanması tekrarlayabilir ve yeniden tüp takmak gerekebilir. Bazen de tüp atıldığında yeri kapanmaz ve delik kalabilir. Bu durumda yeni bir müdahale ile deliğin tamir edilmesi (kapatılması) gerekebilir.

TÜP RAHATSIZLIK VERİR Mİ?

Kişi kulağında tüp olduğunu hissetmez. Nadiren yüksek seslerde hassasiyete neden olsa da bunu bir zararı yoktur. Tüpü bilinen zorluğu, kulakların sudan korunması gerektiğidir. Tüpler atılana kadar su kaçmasından sakınmak gerekir. Aksi halde enfeksiyona neden olabilir.
KULAK TÜPÜ ÇEŞİTLERİ:
Plastik, altın veya teflon gibi değişik malzemelerden değişik şekillerde yapılmış tüpler vardır. Hastanın durumuna göre doktorunuz tarafından tercih yapılır.
Şekil:

KULAK TÜPÜ TAKILMASI:
Şekil:

Yorumlar devre dışı bırakıldı.

Bize Ulaşın!