ÇOCUKLARDA BURUN KANAMALARI

Burun kanaması hemen hemen hepimizin hayatı boyunca bir veya birkaç kere karşılaştığı bir durumdur. Bunların çoğu herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeden kendiliğinden durabilen kısa süreli kanamalardır. Kanama halinde neler yapılacağını bilmek çok önemlidir.
Burun kanaması bebeklerde ve yetişkinlerde az görülür. 5-15 yaş arası çocuklarda ve yaşlılarda ise daha sık görülür. Çocuklardaki kanamalar genellikle burun ön kısmındaki kılcal damarlardan olur. Burun giriş kısmından 1 santim kadar içeride kılcal damarların adeta yumak yaptığı, bir örümcek ağı gibi dallandığı bir bölge vardır. Buradaki kılcal damarlar dış tesirlerle kolayca çatlar ve kanarlar. Özellikle yazın sıcak – kuru havalarında ve kışın soğuk sert havalarında buradaki deri kuruyan toprak gibi gerilir ve içindeki kılcal damarlar çatlayıp kanar. Bazı çocukların burun girişindeki kılcalları daha hassas olur ve ergenliğe kadar sık sık kanamaları olabilir. Yaşlılarda ve tansiyonu yüksek olanlarda ise genellikle burun arka tarafından ve şiddetli kanamalar şeklinde olur.

KANAMA NEDENLERİ:

– Aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları, hava kuruluğu
– Ateşli hastalıklar
– Burun karıştırma alışkanlığı
– Buruna olan çarpmalar
– Nezle, grip, sinüzit gibi iltihabi durumlar
– Aspirin vb kan sulandırıcı kullanmak
– Kanda pıhtılaşma maddelerinin az olması
– Bazı kan hastalıkları
– Burun kılcal damarlarında yapısal bozukluklar
– Yüksek tansiyon

Bilinmelidir ki, burun kanaması “beyinden” gelen bir kanama değildir. Bir diğer önemli husus, burun kanaması beyin kanamasını önlemez. Yani burun kanamaları ile beyin kanamalarının hiç bir ilgisi yoktur. Bir başka deyişle burun kanamaları beyin kanaması için bir sigorta değildir. Ancak tansiyonu çok yükselen kişilerde burun kanaması olsa da olmasa da beyin kanaması olabileceği bilinmelidir. Burada esas olan tansiyonun düşürülmesidir.

TEDAVİ:

– Sümkürerek burun temizlenir,
– Kanayan tarafa içeri kaçmayacak büyüklükte bir pamuk tampon koyulur,
– Burun kanatlar en az 3 dakika sıkılarak kanama durdurulmaya çalışılır,
– Hasta oturur durumda olmalıdır. Çok öne eğilmek veya yatmak doğru değildir.
– Burun üzerine veya enseye soğuk uygulama yapmak faydalıdır.
– Kanama durduktan 1 saat sonra pamuk yavaşça çıkartılmalıdır.
– Kanama bu şekilde durmuyorsa veya genizden boğazına geliyorsa doktora gitmek gerekir.
– Burun kanaması geçiren veya sık sık burnu kanayan kişiler sıcak ve güneşli saatlerde dışarı çıkmamalı, ağır iş yapmamalı, aspirin gibi kan sulandırıcıları kullanmamalıdır.

Yorumlar devre dışı bırakıldı.

Bize Ulaşın!