ANİ İŞİTME KAYBI

Ani işitme kaybı, kulak burun boğazın önemli acil rahatsızlıklarındandır. Daha önce herhangi bir rahatsızlığı olmayan bir kişide birden başlayan ve birkaç saat ile birkaç gün içinde yerleşen bir işitme kaybı söz konusudur. Rahatsızlık genellikle tek bazen de çift taraflıdır.

İşitme kaybının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bir çok neden ileri sürülmüştür.  Bir çok vakada ani işitme kaybından önceki günlerde geçirilen bir gripal enfeksiyon öyküsü vardır. Ayrıca özellikle kabakulak ve kızamık hastalığının iç kulağa yerleşebildiği  ve kalıcı sağırlıklar yapabildiği iyi bilinmektedir.

Bir diğer suçlanan neden ise iç kulağa kan taşıyan damarlarda dolaşım bozukluğu olması ve yeterli kan beslenmesinden yoksun kalan kulakta işitme hücrelerinde tahribat ve sağırlık meydana gelmesidir. Bunların dışında şiddetli gürültü ve ani basınç değişimlerinin de işitme kaybı yapabildiği bilinmektedir.

İşitme kaybı bazen dakikalar hatta saniyeler içinde gelişir. Sağlam yatıp sabaha sağır kalkanlar olduğu gibi, telefonla konuşurken birkaç saniye içinde işitme kaybı gelişenler de bildirilmiştir. İşitme kaybı başlarken genellikle kişi kulağında ortaya çıkan çınlama, uğultu ve aşırı gürültülerden şikayet eder ve “gürültüler geçse duyacağım” şeklinde şikayetini ifade eder. Bazı hastalarda işitme kaybının yanı sıra dengesizlik, baş dönmesi hatta bulantı ve kusma da vardır.

Ani işitme kaybında tahribata uğrayan kısım, gelen sesleri alıp beyine ileten “iç kulak”tadır. İç kulak bir “sinir” dokusudur ve bir zarar gördüğünde iyileşme özelliği çok zayıftır. Bu nedenle erken ve doğru teşhis ile erken tedavi çok önemlidir.

Ani işitme kaybından şüphelenildiğinde derhal bir işitme testi yapılarak teşhis doğrulanmalıdır. Daha önce işitmesi normal olan birinde saf ses ortalamasının (500-1000 – 2000 frekanslar) 30 Db ve daha fazla azalmış olması ile teşhis konur. Teşhis konduğuna ise hiç vakit kaybetmeden derhal tedaviye başlanmalıdır. Ne kadar erkenden tedaviye başlanırsa başarı şansı o kadar yüksektir. İşitme kaybı başladıktan sonra 3 günü geçen vakalarda tedavi şansı azalmakta, genellikle 10 günden sonra tatminkar bir düzelme sağlanamamaktadır. Ani işitme kaybı nadiren de olsa kulak ile beyin komşuluğundaki bazı ciddi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle bu hastalarda mutlaka iyi bir araştırma yapılarak, ilerleyici bir beyin rahatsızlığı olup olmadığı saptanmalı, iç kulak ve beyin MR filmi çekilmelidir.

Teşhis konduktan sonra hasta duruma göre “hastanede yatırılarak” 7 – 10 gün kadar süren ve serum yoluyla uygulanan bir tedavi programına alınır. Hafif olgularda ayaktan da tedavi edilebilir. Tedavide temel ilaçlar kortizon ve antiviral ilaçlardır. Tedavi süresince işitme testleri tekrarlanarak tedaviye alınan cevap takip edilir. İşitme kaybı düzelse de çınlama uzun süre devam edebilir.

Yorumlar devre dışı bırakıldı.

Bize Ulaşın!